Berchtesgaden, solné doly, Hitlerovo orlí hnízdo a jezero Königssee /Německo

24. 4. 2017


Druhý den našeho výletu nám moc nepřálo počasí. Už od rána hustě pršelo, ale nakonec to až tolik nevadilo a hlavně odpoledne bylo zase krásně. Na ráno jsme měli naplánované solné doly a vesničku Berchtesgaden, tu jsme v dešti jen rychle proběhli a utíkali na prohlídku solných dolů.




Sůl Bad Reichenhaller, kterou určitě znáte, se získává právě tady v solných dolech v Berchtesgaden. Prohlídka nachystaná pro turisty je opravdu parádní a zážitková, s docela nudnou, dlouhou a hlavně únavnou prohlídkou solných dolů v polské Wieliczke se to vůbec nedá srovnat! Doly jsou tu sice menší a asi i ne tak krásné, ale nejprve jedete vláčkem, poté se sklouznete po pár dřevěných skluzavkách, pak vás čeká plavba po podzemním jezeře na přívoze a zpátky zase vláčkem. Můžu doporučit! :)) Dnes se už sůl získává moderní technikou, tak ty nepoužívané části ukazují turistům.


Pak už nás čekalo Hitlerovo Orlí hnízdo. Původní vesnici Obersalzberg nacisté zabrali pro sebe a vybudovali zde rozsáhlý areál propojený tunely a bunkry. Vlastní horní a hlavní budova Orlího hnízda pak ležela nedaleko na vrcholku místní hory Kehlstein v nadmořské výšce 1834 m n. m. a podobala se většímu horskému hotelu. Orlí hnízdo nechal postavit  Hitlerův nejbližší spolupracovník a osobní tajemník Martin Bormann v roce 1937 jako dárek k Hitlerovým 50. narozeninám. 

Na konci druhé světové války celý areál na úpatí hory západní spojenci letecky bombardovali, samotné Orlí hnízdo umístěné na samém vrcholku hory se jim nepodařilo vůbec zasáhnout, ale areál na úpatí byl téměř kompletně zničen. Dole v Obersalzbergu najdete dneska muzeum a zpřístupněnou část podzemního areálu. K samotnému vstupu a výtahu na Orlí hnízdo se jezdí autobusy od muzea dole v Obersalzbergu.




Když je hezké počasí, je odtud opravdu nádherný výhled, jak nám ukázala tabule. My ale viděli jen bílou mlhu mraku. V samotné "chatě" najdete restauraci, kde se můžete občerstvit a kde je krb z italského mramoru, který Hitlerovi daroval Mussolini.





Zpátky dolů můžete zase sjet výtahem a nebo se projít po chodníčku pěšky. A sotva jsme sešli o pár metrů dolů, najednou bylo úplně jasno! Prostě pech! :))




Tak aspoň Orlí hnízdo zespodu:



Z Obersalzbergu je to kousíček k jezeru Königsee, které je oblíbeným výletním cílem. Na jeho západním břehu najdete poutní kostel svatého Bartoloměje, kam je možné dojít pěšky nebo si zajet loďkou. My se po břehu vydali jen kousek, protože už jsme museli zase zpátky do Salzburgu.


Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

Mohlo by se vám také líbit:

4 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)