SEVERNÍ A STŘEDNÍ ČÁST OSTROVA /CHIOS

9. 10. 2015


Protože jsem vás už vzala na výlet na nekrásnější chioské pláže a ukázala vám i mastichové vesničky na jihu ostrova, tentokrát vás vezmu do hlavního města a ukážu vám i něco málo ze severní a střední části ostrova.

CHIOS - HLAVNÍ MĚSTO OSTROVA
Hlavní město Chios je docela malinkaté, má jen kolem 25 tisíc obyvatel. Ve starém opevněném městě najdete kromě příjemného posezení v kavárnách i nedávno zpřístupněné Turecké lázně. Své sídlo tu má i archeologické, námořní, lidové a byzantské muzeum, které sídlí v největší dominantě města - mešitě Mecidige. Přístav je obsypaný tavernami a bary a na to, jak je většina ostrova ospalá, tak tady panuje čilý ruch. Ve městě totiž sídlí ekonomická fakulta Egejské univerzity, takže i mimo turistickou sezónu je tu pěkně živo.


VESNICE ANAVATOS
Anavatos, vesnička ležící necelých 20 kilometrů západně od hlavního města ostrova Chios, patří ke zdejším nejvýznamnějším památkám. Rozkládá se na skále ve výšce 450 metrů nad mořem a kvůli zajištění nedostupnosti pro piráty je přístupná jen z jednoho jediného místa. Dnes tu najdete hlavně opuštěné domy, jednu fungující galerii a tavernu.




KLÁŠTER NEA MONI
Klášter Nea Moni je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNIESCO, vyzdobený hodnotnými byzantskými freskami. Překvapilo mě, jak je malinkatý, ale o to malebnější.



VESNIČKA PITIOS
V této vesničce se mi obzvlášť líbilo! Hlavně proto, že jsme tu byli jako turisté největší atrakcí my sami. Život tu plyne pěkně pomalu ve svých zajetých kolejích a siesta se tu dodržuje tak, že odpoledne venku nepotkáte skoro nikoho.

PŘÍSTAV LAGADA
Lagada je malebný malinkatý přístav, odkud kromě rybářských loděk vyplouvají i výletní lodě na blízký ostrůvek Inousses. Je tu i malá plážička a promenáda lemovaná restauracemi a tavernami, kde můžete ochutnat rybí speciality.


KOSTELÍK AGIOS ISIDOROS
Malinkatý a moc malebný kostelík vybudovaný na skále kousek od stejnojmenné pláže. Je to jedno z nejfotografovanějších míst ostrova a taky jedno z největrnějších! .))

A takto to vypadá, když chcete odjet :)

DASKALOPETRA
V Daskalopetře se má nacházet slavný kámen, na kterém prý sedával Homér a učil své žáky. Kámen jsme tu nějaký viděli, jen netušíme, jestli to byl ten správný, v okolí totiž probíhaly čilé stavební práce. Ale pláž s malým přístavem je tu moc pěkná. Původně jsme uvažovali o ubytování právě zde, ale nakonec jsme nelitovali, že jsme zakotvili v živějším Karfasu. A pod živějším si prosím nepředstavujte žádné rušné středisko, na které narazíte třeba na Krétě, ale jen menší vesničku s asi deseti tavernami (aby se za pobyt daly všechny vyzkoušet), pár bary, markety a hotely. To v Daskalopetře jsme tavernu viděli asi jen jednu a také jeden obchod. A to už je na nás až moc ospalé. :))



Doufám, že se vám mini série z řeckého Chiosu líbila! Všechny články najdete tu:
  1. Chios: úvod
  2. Jižní Chios: Mastichové vesničky - jih ostrova
  3. 7 nejkrásnějších pláží
  4. Severní a střední část ostrova
A příště Vás už vezmu do podzimních Benátek na letošní Bienále umění, zatím můžete kouknout na fotky na instagramu. :)) Mějte se krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments

  • Sdílet:

Mohlo by se vám také líbit:

0 komentářů

Moc děkuji za všechny komentáře a připomínky, všechny poctivě čtu :))
Psát mi můžete i na email sem (klik)